CO NAS WYRÓŻNIA?

Każda restauracja zachwala swoją kuchnię posługując się zbiorem wymyślnych przymiotników: wykwintna, wyszukana, wspaniała, wytworna, tradycyjna, domowa, międzynarodowa, śródziemnomorska…. Nasza kuchnia też ma te cechy. Jednak to, co nas naprawdę wyróżnia to jakość. Restauracja OAZA to po prostu dobre jedzenie! A dobre znaczy smaczne, pięknie podane, różnorodne, świeże i zdrowe.

 

Mamy zaufanych dostawców mięsa, ryb i warzyw. Nie używamy żadnych polepszaczy, barwników czy konserwantów spożywczych. Nie stosujemy żadnych półproduktów. Jeśli gotujemy rosół, to na mięsie i warzywach, a nie na koncentratach Knoora. Jeśli zupę – to na świeżych warzywach a nie na gotowych przecierach. Sami zaprawiamy owoce i warzywa podawane jako dodatki do mięs i sałat: dynię w occie i w zalewie imbirowej, śliwki na ostro. Jeśli proponujemy sałatę z wędzoną kaczką, to kacze piersi wędzimy sami w naszej wędzarni i w dymie, a nie w chemicznym koncentracie wędzarniczym którym preparuje się większość wędlin dostępnych w sklepach.

 

Własna wędzarnia pozwala nam przygotowywać STÓŁ OAZY. W każdą niedzielę można u nas kupić na wynos świeżo uwędzone mięsa (szynkę, schab, karkówkę, kacze piersi) i ryby (pstrągi, łosoś). Można też ich oczywiście skosztować na miejscu – nic nie smakuje lepiej niż kawałek świeżej ryby, właśnie wyciągniętej z wędzarni… A przy okazji można spróbować naszych domowych ciast: czasem jest to sernik, czasami placek ze śliwkami, innym razem tiramisu – zawsze bez spulchniaczy i polepszaczy, na jajkach, a nie na proszku jajecznym.

 

Inną specjalnością OAZY są DOMOWE NALEWKI. Ten tradycyjny polski trunek otrzymuje się przez macerowanie owoców i ziół w wysokoprocentowym alkoholu, który znakomicie wydobywa i przechowuje składniki i właściwości roślin, które są nim zalewane: niektóre witaminy, substancje eteryczne, garbniki, pektyny. Znane są zdrowotne zalety wielu nalewek, wszystkie bez wyjątku zachowują smaki i zapachy lata, są rozkoszą dla podniebienia i elementem kultywowania urody i przyjemności życia.

Nasze nalewki robimy sami: są w 100% wolne od wszelkiego rodzaju konserwantów, sztucznych polepszaczy smaku i innych „wynalazków” przemysłu spożywczego. Owoce pozyskujemy bądź ze sprawdzonych źródeł, bądź z własnego zbieractwa (np. owoce i kwiaty czarnego bzu, jagody czeremchy, które pochodzą z Puszczy Zielonki) . Do owoców dodajemy tylko zioła, korzenie, spirytus i cukier lub miód.

Można ich skosztować do obiadu (świetnie poprawiają trawienie), można kupić na wynos. Pięknie opakowana flaszeczka z nalewką przygotowaną według tradycyjnej receptury jest też niebanalnym prezentem.

PRZECZYTAJ NASZE MENU, PRZYJDŹ, SPRÓBUJ! A w każdą niedzielę dodatkowa atrakcja: SZEF KUCHNI POLECA. To specjalne menu, przygotowywane poza kartą – rodzaj „próby ogniowej” nowych dań, pomysłów, smaków, zestawień. Najczęściej z wykorzystaniem sezonowych specjałów. ZAPRASZAMY!

 

MENU RESTAURACJI OAZA


PRZYSTAWKI

Panierowany bakłażan

Zapiekany pod mozzarellą, sos z pomidorów i oliwy truflowej

19,-

Tatar z polędwicy wołowej

Z cebulą i ogórkiem konserwowym

22,-

Pstrąg wędzony we własnej wędzarni

Grzanka, konfitura rabarbarowa

18,-

Carpaccio z wołowiny

Z suszonymi pomidorami, kaparami i parmezanem

27,-



ZUPY

Rosół z perliczki z makaronem i mięsem

Podawany tylko w niedzielę

15,-

Krem ze świeżych pomidorów

Ze śmietaną i bazylią

10,-

Chłodnik litewski

10,-

Krem z buraka z malinami

10,-



SAŁATY

Sałata z wędzoną kaczką

Z gruszką i serem pleśniowym oraz  malinowym vinaigrette

23,-

Sałata z kozim serem i szynką parmeńską

Zielonymi szparagami, gotowanym jajkiem i sosem vinaigrette

23,-

 



MAKARONY

Makaron z krewetkami

Z cukinią, boczniakami, świeżym czosnkiem i koperkiem

35,-

Tagliatelle z kurczakiem i brokułami

Kukurydzą i świeżą pietruszką

28,-

  


RYBY

Pstrąg pieczony

Faszerowany pomidorami i cytryną na plackach z cukinii, kalafiorem ramanesco i surówką z kiszonej kapusty

39,-

Łosoś marynowany w czosnku i bazylii

Na tagliatelle z cukinią, pieczarką i suszonymi pomidorami oraz pieczona fioletowa marchewka z miodem i młotkowanym pieprzem

42,-

Sandacz saute

Na puree z  batatów oraz pieczonymi porami i krewetkami

42,-



MIĘSA

Grillowana polędwiczka wieprzowa

Na puree pietruszkowym z musztardą, bazylią i miodem, smażonymi boczniakami i zielonymi szparagami

38,-

Piersi kacze marynowane w jabłkach i cebuli

Podane z pyzami i modrą kapustą z gruszkami

42,-

Filet z kurczaka supreme

Podany na risotto z suszonymi pomidorami oraz kalarepowym colesławem

29,-

Kotlet schabowy z kością

z pieczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą

35,-


 

 DLA DZIECI

 

Panierowana pierś z kurczaka

Frytki, surówka z marchewki

20,-

Paluszki rybne

Frytki, surówka z marchewki

20,-

Naleśniki

Z serkiem waniliowym i bitą śmietaną

20,-


DESERY


Ciasto domowe

Podawane w niedzielę

15,-

 Brownie

20,-

 Owoce leśne na ciepło

z lodami waniliowymi

20,-


NAPOJE GORĄCE

Kawa Lavazza

Kawa z ekspresu

  8,-

Espresso

 8,-

Doppio

15,-

Cappuccino

10,-

Latte

10,-

Irish coffee

15,-

Kawa po wiedeńsku

15,-

Kawa mrożona

15,-

Herbata liściasta Dilmah

Czarna / Czarna aromatyzowana

8,-

Zielona / Zielona z jaśminem

12,-

Owocowa

12,-

Biała Jade Butterfly Handmade

16,-


NAPOJE ZIMNE

Woda mineralna 200ml

5,-

S.Pellegrino 250ml

8,-

S.Pellegrino 750ml

20,-

Aqua Panna 205ml

8,-

Aqua Panna 750ml

20,-

Soki owocowe

Pomarańczowy 200ml

5,-

Grejpfrutowy 200ml

5,-

 

Czarna porzeczka 200ml

5,-

Jabłkowy 200ml

5,-

Pomidorowy 200ml

5,-

Ze świeżych owoców 200ml

15,-

Napoje gazowane

Coca-Cola 200ml

5,-

Sprite 200ml

5,-

Fanta 200ml

5,-

Tonic 200ml

5,-


ALKOHOLE


PIWO

Pilsner Urquell 0,5

10,-

Sok do piwa 

1,-


WÓDKA (4CL)

Absolut

12,-

Finlandia

10,-

Smirnoff

6,-

Soplica staropolska

9,-

Soplica tradycyjna

8,-

Soplica wiśniowa

8,-


WERMUTH (8CL)

Martini Bianco

10,-

Martini Extra Dry

10,-

Martini Rose

10,-

Martini Rosso

10,-


RUM (4CL)

Bacardi Light

10,-

Bacardi Black

10,-


TEQUILA (4CL)

Sauza Silver

12,-

Sauza Gold

12,-


GIN (4CL)

Gordon’s London Dry Gin

12,-


KONIAK (4CL)

Hennesy V.S.

20,-

Hennesy Fine de Cognac

25,-

Hennesy X.O.

80,-

Martell V.S.

20,-

Martell V.S.O.P.

25,-

Martell X.O.

80,-

Remy Martin V.S.

20,-

Remy Martin V.S.O.P.

25,-


BRANDY (4CL)

Metaxa

15,-

Soberano Solera

10,-


WHISKY (4CL)

Ballantines Finest

10,-

Chivas Regal

20,-

Chivas Regal 18 Y.O.

25,-

Grands

10,-

Jack Daniel’s

15,-

Jameson

15,-

Jim Beam

15,-

Jim Black Black

20,-

Johnnie Walker Red

10,-

Johnnie Walker Black

20,-

Passport

10,-

Glenfiddich 12 Y.O.

20,-


LIKIERY I SPECJAŁY(4CL)

Bols Blue

8,-

Bols Melon

8,-

Bols Lychee

8,-

Bols Banana

8,-

Amaretto Florence

8,-

Bailey’s Irish Cream

10,-

Cointreau

15,-

Advokat Creme

6,-

Malibu

8,-

Passoa

8,-


NALEWKI

Nalewka na owocach czarnego bzu

x,-

Nalewka na kwiatach czarnego bzu

x,-

Nalewka na kwiatach bzu z cytryną i arcydzięglem

x,-

Nalewka bakaliowa z czerwonym pieprzem

x,-

Nalewka na na czarnych jagodach

x,-

Gruszkówka

x,-

Malinówka

x,-

Nalewka na śliwkach węgierkach z cynamonem i goździkami

x,-

Nalewka na śliwkach węgierkach

x,-

Nalewka na wędzonych śliwkach z miętą

x,-

Nalewka na pędach sosnowych

x,-